Чорнобаївська сільська рада
Херсонського району Херсонської області

Про продаж землі

Дата: 03.06.2021 08:45
Кількість переглядів: 580

Відділ «Білозерське бюро правової допомоги» Херсонського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги роз’яснює

 «Про продаж землі»

 

       Верховною Радою прийнято  Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» від 31 березня 2020 року № 552-IX (далі-Закон). Законом з 1 липня 2021року вводиться ринок землі в Україні.

       Ринок землі буде запускатися в кілька етапів, частину з яких за датами ще не визначено:

  1. З 1 липня 2021 року землю зможуть купити тільки фізичні особи, які є громадянами України. Максимальний розмір – 100 га на людину.
  2. З 1 січня 2024 року поряд з фізичними особами землю зможуть купувати також юридичні особи, створені і зареєстровані за законодавством України, учасниками (акціонерами, членами) яких є лише громадяни України та/або держава, та/або територіальні громади, територіальні громади та держава. При цьому максимальний розмір покупки може становити 10 тис. га.

        Ухвалений закон прямо не регулює питання процедури купівлі-продажу землі, але він містить три істотні нововведення до звичайної процедури купівлі-продажу земельної ділянки. Вона включає нотаріальне посвідчення договору про купівлю-продаж з внесенням даних про нового власника в кадастр.
З набранням чинності даного Закону :

  1. Покупець буде перевірятися на предмет можливості придбання ним землі в певних розмірах. Порядок такої перевірки має затвердити  Кабінет Міністрів України.
  2. Купівля буде можлива тільки в безготівковій формі. Для цього покупцеві потрібно відкрити рахунок у банку.
  3. Повинні бути документально підтверджені джерела походження коштів для купівлі землі.

Новою редакцією ст.130 Земельного кодексу України визначено, що  набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення можуть:

  • громадяни України;
  • держава (мається на увазі наша, тобто Україна);
  • територіальні громади (жителі міст, сіл, селищ чи їх об'єднання, яких представляють органи місцевого самоврядування);
  • юридичні особи України (фірми, установи, організації, підприємства, компанії і т.д.), які створені та зареєстровані відповідно до українського законодавства (акціонерами і учасниками яких є тільки громадяни України, держава або територіальні громади);
  • банки - але тільки в разі передачі земельної ділянки як предмета застави (при цьому, такі землі повинні бути протягом двох років з моменту набуття власності перепродані на земельних торгах).

Хто не може придбати землю

  1. юридичні особи, учасниками, акціонерами, бенефіціарами яких є:   
  • іноземні держави;
  • особи, які є громадянами країни-окупанта (на даний момент - це РФ);
  • особи, які не є громадянами України - стосується земельних ділянок розташованих на відстані ближче 50 км до державного кордону (не враховуючи кордон море).
  1. юридичні особи, бенефіціари яких:
  • неможливо встановити;
  • зареєстровані в офшорних зонах.

     3.  особи, які належали або належать до терористичних організацій;

     4. особи, на яких в порядку передбаченому Законом України "Про санкції" накладено заборону укладати угоди про придбання землі, а також пов'язані з ними особи (наприклад, родичі, юридичні особи, в яких вони є директором, акціонером або учасником і інші пов'язані особи, позначені відповідно до підпункту 11.159 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу);

     5. юридичні особи, що діють відповідно до законодавства України, але, при цьому, зареєстровані в державах, які віднесені Міжнародною групою з протидії відмиванню брудних грошей (FATF) до списку держав, що не співпрацюють у сфері протидії незаконному відмиванню грошей.

 

Яку землю не можна продавати

Не дивлячись на те, що мораторій з продажу землі знято, все-таки не будь-яку земельну ділянку сільгосппризначення можна продати / подарувати / обміняти.

Так, заборонено відчуження наступних земельних ділянок:

  • землі сільгосппризначення державної та комунальної (земля, яка належить територіальним громадам) власності;
  •  ділянки, що розташовані на тимчасово окупованих територіях України (Донецька, Луганська області, АР Крим, місто Севастополь). Але, при цьому, ділянки на таких територіях можна отримувати в спадок.

 

Також забороняється зміна їх цільового призначення.

Крім вищезазначеного, до 1 січня 2024 року заборонено відчужувати юридичним особам ще й такі земельні ділянки сільгосппризначення:

-  які відведені для ведення товарного с / г виробництва;

призначені для ведення особистого сільського господарства;

-  виділені земельні паї.

 

При цьому, є виняток, коли дозволено відчужувати такі земельні ділянки:

  • отримання в спадщину;
  •  обмін на земельну ділянку рівнозначну з нормативною грошовою оцінкою або з різницею не більше ніж в 10%;
  •  банки можуть набувати у власність в порядку звернення права на земельну ділянку сільгосппризначення як предмета застави;
  •  відчуження з метою задоволення суспільних потреб.

 

У разі недотримання зазначених правил продажу землі будь-які угоди, що суперечать таким вимогам, будуть вважатися недійсними з моменту їх укладення.

За більш детальною інформацією Ви можете звернутись до  відділу «Білозерське бюро правової допомоги» Херсонського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, за адресою: Херсонська область, смт.Білозерка, вул. Свободи, 108   роб. тел. (05547) 3-32-60, (068)364-86-28. 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень