A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чорнобаївська сільська рада
Херсонського району Херсонської області

З Днем Конституції України!

Дата: 29.06.2021 08:52
Кількість переглядів: 804

28 червня в Україні відзначають 25-у річницю Конституції країни. День Конституції є єдиним державним святом, який закріплений у самій Конституції України.
Основний документ країни був ухвалений Верховною Радою України в ніч на 28 червня 1996 року – на п’ятий рік після проголошення незалежності України. Після майже доби безперервної роботи в сесійній залі народні депутати 315 голосами прийняли документ. В ньому визначалася сильна президентська влада, гарантувалися права приватної власності, затверджувалися нова державна символіка, статус української мови як єдиної державної. Конституція закріпила правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність.
У той же день Конституція України набула чинності. Ця подія стала важливим етапом на шляху конституційного процесу в Україні, який триває й досі. Схвалення Основного Закону стало точкою відліку нової епохи в історії нашої держави, що забезпечило стабілізацію суспільно-політичної ситуації в країні.
Міжнародне співтовариство привітало ухвалення Конституції України та визнало її однією з найдемократичніших у світі.
Кожен президент України складає присягу на вірність народу, поклавши руку на Конституцію та на Пересопницьке Євангеліє.

Традиції українського конституціоналізму мають глибоке історичне коріння та свою традицію. Перша спроба кодифікації українського права відбулася за часів Київської Русі і була зафіксована в «Руській Правді» (ХІ-ХІІ ст.). Наступні історичні епохи продемонстрували безперервний процес пошуку шляхів, методів та інструментарію для оформлення та закріплення основних принципів взаємодії держави та суспільства.
Український конституціоналізм інколи випереджав аналогічні процеси у Європі. Це стосується конституції Пилипа Орлика 1710 року. Тому конституцію Орлика часто називають першою демократичною конституцією Європи. Конституційні акти Української Народної Республіки та ЗУНР продемонстрували правову та політичну зрілість українців під час спроби вибороти державність у 1917-1921 роках.
Проте варто пам’ятати, що ідеальної Конституції просто не існує. Наприклад, у найстарішій з чинних конституцій – Конституції США, «найдемократичнішої» країни світу – навіть не згадується слово «демократія». А Конституцію Європейського Союзу, над якою три роки працювали кращі уми, і яка визнана найбільш всеосяжною конституцією в світі, так і не було визнано на загальнонаціональних референдумах європейських країн.

Конституційний процес незалежної України характеризується необхідністю постійного вдосконалення основного закону. Процес конституційного реформування, що триває в Україні, покликаний призвести до створення збалансованої системи представницької демократії європейського зразка, зміцнення парламентаризму, вибудовування ефективної системи стримувань і противаг, перш за все на основі забезпечення прав людини та її основних свобод.
Якою б не була конституція, головне – дотримуватися її норм та положень. Саме це є запорукою процвітання будь-якої країни.

Тож давайте разом формувати вільне, справедливе, солідарне суспільство, потужну та заможну державу, що побудована на основах європейської демократії.
З приводу такого важливого для України свята, бажаю нам з вами жити в дійсно правовій державі, де поважають права та виконують свої обов’язки. Де панує взаємоповага та рівноправ’я. У державі, яку цінують і поважають на світовій арені. У державі під назвою Україна!
З повагою, Чорнобаївський сільський голова Ігор Дудар.

 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень