A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чорнобаївська сільська рада
Херсонського району Херсонської області

18 серпня 1782 року – дата заснування села Чорнобаївка

Дата: 18.08.2021 21:59
Кількість переглядів: 1411

Шановні земляки, саме сьогодні, 18 серпня, історично визначена дата заснування нашого села.
Сільський переказ розповідає нам, що був колись козак Петро Чорнобай на Запорізькій, а потім на Новій Січі. Належав він не до козацької знаті, а до голоти. Цариця Катерина ІІ та князь Потьомкін жалували козацьку голоту невеликими наділами землі у степу Таврійському. Чорнобаєві випало поселитися під Херсоном, поблизу Вірьовчиної балки. Недалеко від нього поселився його побратим Гусак. Отак і виникли під Херсоном спочатку два хутори –Чорнобаївкий та Гусаківський, що згодом стали одним великим селом.

Кажуть, хоробрі були козаки Чорнобай та Гусак. Часто в звитяжних походах бували, проти польської шляхти і турецьких яничарів воювали, з ворожого полону тікали і знову бралися за гостру козацьку шаблю. На жаль, не залишилося у нашому селі жодного прізвища Чорнобай. Кажуть, що в козака народилась лише дочка і прізвище зникло. Зате у селі є потомственні Гусаки.
Такий переказ передається до наших днів. Наскільки він точний – годі сказати. Але жодним історичним фактам ця легенда не суперечить. Достеменно ж ми знаємо, що Чорнобаєві хутори засновані наприкінці XVIII ст. на землях Херсонської міської управи. Дослідження відомого херсонського краєзнавця Сергія Дяченка показують, що згідно так званого «Ганібалівського плану» поділу Вірьовчиних хуторів на дачі, схили річки були роздані херсонській знаті, в тому числі й вихідцям із козацької старшини, під заміські будинки. 

Узаконене таке рішення було внаслідок офіційного межування 18 серпня 1782 року. Цю дату й можна вважати датою заснування Чорнобаївки.
У цьому році відзначення 239 річниці Дня заснування села призначено на 25 вересня.

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень