A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чорнобаївська сільська рада
Херсонського району Херсонської області

День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Дата: 18.05.2023 00:25
Кількість переглядів: 142

79 років тому цього дня за наказом диктатора Йосипа Сталіна близько 200 тисяч кримських татар були депортовані в залізничних товарних вагонах за тисячі кілометрів від дому — до Східної Азії. Усього, згідно з офіційними даними, у віддалені регіони Радянського Союзу — від північного Передуралля до республік Середньої Азії — було депортовано 191 044 кримських татар, а за даними самоперепису, проведеного Національним рухом кримських татар — 423 100. Під час виселення і в перші роки після нього загинуло ~ 46 % депортованих. Це стало кульмінацією етнічних чисток та переслідувань корінного народу Криму радянськими окупантами. 

Постановою Верховної Ради України «Про визнання геноциду кримськотатарського народу» від 12 листопада 2015 року No 792-VIII депортація кримських татар з Криму у 1944 році визнається геноцидом кримськотатарського народу, а 18 травня в Україні установлено Днем пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Важливо пам’ятати про ті страшні події, особливо зараз, коли історія повторюється. Російська Федерація фактично продовжує практику Радянського Союзу, адже метою повномасштабного вторгнення РФ в Україну є саме знищення українського народу, його самобутності та культури. Щоденні масові вбивства, викрадення, примусове переміщення тисяч людей, в тому числі дітей, з-поміж цивільного населення України на територію РФ – усе це реалії сьогодення.

Віримо, світло переможе темряву. Пам'ятаємо історію - повертаємо територію.

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень