Чорнобаївська сільська рада
Херсонського району Херсонської області

Заходи щодо безпечного споживання води

Дата: 12.06.2023 23:27
Кількість переглядів: 155

Підрив Каховської гідроелектростанції має багато негативних наслідків для України, зокрема, екологічних. У МОЗ повідомляють, що на дні Каховської ГЕС могло бути багато небезпечних для здоров’я речовин. Хімікати, збудники інфекційних хвороб із кладовищ, вбиралень, сміттєзвалищ можуть опинитися у криницях та відкритих водоймах на території, підтопленій внаслідок підриву ГЕС країною-терористом.

Тому важливо знати, як очищувати воду в домашніх умовах.

Щоб знизити ризик виникнення інфекційних захворювань, треба дотримуватися таких правил:

- пити лише бутильовану або привізну воду;

- воду для приготування їжі та господарських потреб брати лише з перевірених джерел (річка чи криниця у дворі більше не є перевіреними джерелами води, як і водопровід, призначений для технічних цілей);

- відмовитися від продуктів, які були підтоплені водою (навіть від консервації);

- піддавати всі продукти термічній обробці (варіння, смаження, запікання);

- мити руки з милом;

- не вдягати одяг, який був забруднений під час підтоплення, без попереднього прання та дезінфекції.

Також у МОЗ розповіли, як можна очистити воду.

1. Найбільш надійний та простий спосіб знезараження води — це кип’ятіння. Воду потрібно прокип’ятити щонайменше 10 хвилин (чим довше — тим краще), відстояти її, обережно злити, не збовтавши осад, та зберігати у закритій тарі. Якщо є можливість, відстояну воду варто додатково очистити за допомогою побутового фільтра.

2. Для знезараження води також можна використати спеціальні таблетки з активним хлором, які можна купити в спеціалізованих магазинах або будівельних супермаркетах. Кілька пігулок, 30-60 хвилин очікування, поки вони розчиняться у воді — і можете споживати. Такі таблетки мають антибактеріальні властивості та великий термін придатності. Проте слід уважно вивчити інструкцію, на який об’єм води такий засіб розраховано.

3. Активоване вугілля дозволяє прибрати незначні домішки та шкідливі речовини. На літр води потрібно 5 таблеток, які краще подрібнити та загорнути в марлю або іншу тканину, щоб пил активованого вугілля не потрапив у воду. Знезараження у такий спосіб триває мінімум 8 годин.

4. Для очищення води у невеликих об’ємах підійде марганцівка. Для знезараження 1 літру знадобиться 1-2 грами розчину або кілька кришталиків марганцю — вода повинна бути блідо-рожевого кольору. Після цього потрібно відстояти розчин пів години, а потім акуратно процідити (або пропустити через побутовий фільтр), аби позбутися осаду на дня.

5. У крайніх випадках можна використовувати спиртовий розчин йоду. Для цього на літр води додайте 3-4 краплі, зачекайте близько години та, за можливості, процідіть рідину через побутовий фільтр. Така вода матиме характерний смак, але якщо вам загрожує зневоднення, це може врятувати. Якщо ж у вас є проблеми з щитоподібною залозою — краще утримайтесь від такого способу й споживання надмірних доз йоду.

Бережіть себе та своїх близьких!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень