A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чорнобаївська сільська рада
Херсонського району Херсонської області

Херсон: жінки, які деокупують мовний простір, відзначені подяками на Форумі у Києві!

Дата: 20.11.2023 12:19
Кількість переглядів: 115

Ольга: українська –  мій супротив.

«У травні 2023 року Херсон трохи «зміцнішав» після окупації, втім потерпав від обстрілів. Ми з колегами просто схопились за ідею з Розмовними клубами від Всеукраїнського руху «Єдині», - мовного курсу з допомоги у переході на українську, бо запит на українську у місті був! Мова відгукувалась містянам. Своє рідне слово. Мова, якою можна говорити вільно»,  - згадує Оля.

Для колег-модераторів вона просто Оля або пані Ольга. А для херсонців – це заступниця директора з організації бібліотечного обслуговування Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки, модераторка розмовних клубів української курсу «Єдині» в Херсоні Ольга Крижановська. 

У травні 2023 вперше в Херсоні було розпочато масштабний мотиваційний проєкт «Єдині», завданням якого є освітня та психологічна підтримка в переході на українську мову російськомовних українців.

Коли кажуть, що українська – це мова стійкості і незламності, вочевидь, мають на увазі таких людей, як Ольга.  Адже мова, мабуть, це останнє, про що ти можеш думати, коли на твоїх очах у кількох десятках кілометрів від тебе стається катастрофа без перебільшення планетарного масштабу. Період проведення розмовних клубів української мови для модераторки Всеукраїнського руху “Єдині” в Херсоні Ольги Крижановської припав якраз на момент підриву Каховської ГЕС. 

І поки всі оговтувались від шоку, робота клубу не зупинялась.  Адже для себе Ольга вирішила, що українська мова – це той супротив, та посильна боротьба, яку вона може дати своїй батьківщині зараз.

Тож Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки долучилась до проєкту. Ольга не просто все організувала, вона вирішила проводити заняття особисто: задля реалізації курсу із переходу на українську мову Ольга пройшла навчання модераторів розмовних клубів української, а група охочих вчитись набралась просто за день. Так і розпочали перший 28-денний марафон для користувачів бібліотеки, яким необхідний поштовх та підтримка у процесі переходу на українську мову.

Впродовж 2-х місяців відбулось близько 10 зустрічей, у яких взяли участь 48  учасників.  Живе спілкування, а ще й мовні практики, для херсонців розмовні клуби стали просто живими оазами, психологічною реабілітацією від наслідків окупації росією.

Роботу розмовного клубу із переходу на українську мову планували продовжувати, однак у вересні ворог посилив обстріли міста. Пані Оля каже, не може ризикувати життям своїх учнів. Виходити на вулиці страшно, збиратись – небезпечно. Тому поки розмовні мовні клуби «Єдині»  – на паузі. Але учасники телефонують і чекають, коли ситуація дозволить знову зустрітись, аби разом набувати мовної  стійкості.

До Дня української мови та писемності 27 жовтня 2023 року Всеукраїнський рух «Єдині» за інформаційної підтримки групи 1+1 media в межах проєкту «Плюсуй українську» та в партнерстві з Міністерством освіти і науки України, за підтримки Уповноваженого із захисту державної мови провів Форум «Українська — мова Перемоги!»

У межах Форуму «Українська мова перемоги!»  команда Руху “Єдині” відзначила подяками українців, які стали “амбасадорами” мови. 

“Єдині” розказали історії конкретних людей, які працюють на зміцнення та популяризацію української мови. І подякували їм за стійкість та непохитність. 

Серед них була й Ольга Крижановська. 

Фото без опису

Участь у Форумі прийняла й представниця Чорнобаївської сільської ради Зорє Ганієва, де разом зі всіма учасниками приєдналась до написання Диктанту Єдності.

Фото без опису

З липня 2023 року Всеукраїнський рух «Єдині» розширює безоплатні розмовні клуби української мови на деокупованих і прифронтових територіях, зокрема в Харківській і Херсонській областях: у Чорнобаївці, Балаклії, Чугуєві, Дергачах, Пісочині, Харкові, Херсоні, у селах Киселівка, Миролюбівка,  Велика Олександрівка, Благодатне.

Знавці української мови як волонтери доєднуються до Руху і стають викладачами, модераторами розмовних клубів. В такий спосіб здійснюють головну задачу – мовну деокупацію. 

Тож південь і схід України впевнено і  без сумніву звучать українською.

Розмовні клуби на деокупованих територіях створено Рухом «Єдині» за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку. Зміст релізу не обов’язково відображає погляди ІСАР Єднання, погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду США.

Довідка:

Всеукраїнський рух «Єдині» — проєкт освітньої та психологічної підтримки у переході на українську мову, створений у квітні 2022 року за участі Ініціативи «Навчай українською» та за підтримки ГО «Українська гуманітарна платформа». 

Допомогою «Єдині» у переході на українську вже скористалися понад 100 тисяч людей, які успішно подолали і мовний, і психологічний бар’єри!

Розмовні клуби «Єдині» нині працюють у 30 містах України та за кордоном — у Любліні, Варшаві,  Роттердамі, Вільнюсі, Гельсінкі, Брно, Празі й на Кіпрі, у Шотландії та інших країнах.

До 32-ї річниці Дня незалежності «Єдині» ініціювали  онлайн-марафон «Біжу за мову» інформаційним партнером, якого виступила  група 1+1 media. Забіг відбувся на підтримку українців, які зараз перебувають у тимчасовій окупації та не можуть спілкуватися рідною мовою під страхом смерті.

У співдії з АТ «Укрзалізниця» в межах програми «Залізна українізація» реалізували спільну інформаційну кампанію на підтримку української мови. У потягах Інтерсіті запущено в ротацію мотиваційні ролики, в яких українські зірки закликають до переходу на українську мову, також у вагонах потягів далекого прямування розміщено плакати-наліпки із закликами говорити українською.

Соціальні мережі проєкту: 

https://www.facebook.com/yedyni  

https://instagram.com/yedyni.ruh  

https://www.youtube.com/@yedyni  

https://www.tiktok.com/@yedyni.ruh  

https://yedyni.org/  

Переходьте на українську та змінюйте світ разом із «Єдиними»! 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень