Чорнобаївська сільська рада
Херсонського району Херсонської області

До міжнародного дня поінформованості про передозування

Дата: 03.09.2024 15:14
Кількість переглядів: 29

Фото без опису

31 серпня, у світі відзначається Міжнародний день поінформованості про передозування. Це можливість привернути увагу до проблеми вживання наркотичних речовин. Найбільша небезпека полягає в тому, що наркотики спричиняють залежність, яка обов’язково виникає при їх вживанні та стає причиною деградації особистості, призводить до смерті, що найчастіше за все трапляється через передозування.

Дослідження свідчать, що кількість смертей від передозування медикаментами/психотропними лікарськими засобами та вуличними наркотиками впродовж останніх десяти років продовжує зростати та за останні 12 років збільшилась в 1,6 рази.

Коли говорять про передозування, найчастіше йдеться про психотропні речовини типу «опіоїди», і це зрозуміло, враховуючи їхню поширеність, зокрема у вигляді рецептурних болезаспокійливих. Але «клубні» наркотики, стимулятори, що приймаються з рекреаційною метою, (такі як MDMA та кокаїн) також призводять до небезпеки передозування, особливо при наявності домішок, або при використанні неякісного наркотику.

⁉️ Якими ж можуть бути ознаки передозування?

Передозування може сильно варіюватись, що пов’язано з різним хімічним складом психоактивних речовин та їхньою дією на організм. Так, при передозуванні MDMA та кокаїном, зазвичай, спостерігається небезпечне підвищення температури тіла, пульсу, біль у грудях, панічні відчуття, нудота, тривога та делірій (патологічний стан свідомості людини, що характеризується зниженням здатності зосередити увагу, порушеним сприйняттям і мисленням).

Передозування ж опіоїдами, зазвичай характеризується утрудненим диханням або повною його відсутністю, людина не реагує на зовнішні подразники і непритомніє. Обидва типи передозування можуть призвести до фізичних, неврологічних травм або смерті.

Більш детальніше читайте на сайті Херсонського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України: http://surl.li/hltmqh


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень