Чорнобаївська сільська рада
Херсонського району Херсонської області

Харчові отруєння: причини, симптоми та профілактика

Дата: 08.10.2025 09:28
Кількість переглядів: 62

Фото без описуХарчові отруєння залишаються однією з найпоширеніших причин погіршення здоров’я населення. Вони виникають через вживання їжі або напоїв, забруднених мікроорганізмами, їх токсинами чи хімічними речовинами.

Основні причини харчових отруєнь

  • Бактеріальні інфекції — найчастіше спричинені сальмонелою, кишковою паличкою, стафілококом, клостридіями.

  • Вірусні інфекції — норовіруси, ротавіруси.

  • Харчові токсини — токсини грибів, ботулотоксин, гістамін у зіпсованій рибі.

  • Хімічні речовини — залишки пестицидів, нітратів, важких металів.

  • Порушення умов зберігання чи приготування продуктів — неправильна температура, повторне заморожування, використання неякісної сировини.

Симптоми харчових отруєнь

Перші ознаки можуть проявитися вже через кілька годин після вживання небезпечного продукту. Найхарактерніші симптоми:

  • нудота, блювання;

  • біль у животі, спазми;

  • діарея;

  • підвищення температури;

  • загальна слабкість, головний біль.

У тяжких випадках можливе зневоднення, порушення роботи нервової системи та навіть загроза життю.

Як діяти у разі підозри на харчове отруєння

  1. При появі симптомів — негайно зверніться до лікаря.

  2. Не займайтеся самолікуванням, особливо якщо постраждала дитина, вагітна жінка або людина похилого віку.

  3. Збережіть залишки продуктів, які могли спричинити отруєння, — це допоможе встановити джерело захворювання.

Профілактика

  • Купуйте продукти лише у перевірених торговельних точках.

  • Дотримуйтесь правил зберігання харчових продуктів (температурний режим, терміни придатності).

  • Ретельно мийте овочі, фрукти, зелень.

  • Використовуйте чистий посуд та кухонний інвентар.

  • Не вживайте продукти із сумнівним запахом, кольором чи консистенцією.

  • Мийте руки перед приготуванням і вживанням їжі.

Якщо ви помітили порушення санітарних норм або маєте підозру щодо небезпечних продуктів, звертайтеся до територіальних органів Держпродспоживслужби.

🟦 Пам’ятайте: дотримання простих правил гігієни та обережність при виборі продуктів — найкращий спосіб уберегти себе та своїх близьких від харчових отруєнь.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень